Het Oplaadkwartier

Waarom Het Oplaadkwartier?

Zitten is het nieuwe roken

Gemiddeld brengen we in Nederland op ons werk zéven uur zittend door. Dat is voor onze gezondheid en productiviteit niet zo best. Ook de hoge snelheid waarop we werken, de dagelijkse deadlines en de vele uren achter een beeldscherm in dezelfde houding hebben gevolgen voor ons welzijn én welbevinden: stresssymptomen als rug- en nekklachten, vermoeidheid en depressie nemen toe.

Tegelijk wordt van medewerkers gevraagd mee te bewegen met de continue veranderingen binnen bedrijven en organisaties. Dat vraagt wendbaarheid, veerkracht en flexibiliteit. Maar dat is lastig als je lijf vastzit. Wetenschappers, onder wie neuro-professor Eric Scherder, waarschuwen voor de schadelijke effecten van het overmatig zitten en het belang van bewegen voor herstel van stress.

Het Oplaadkwartier: evenwicht tussen inspanning en ontspanning

Je kunt na je werk naar de sportschool, yoga of fysio gaan om je stress kwijt te raken of van je klachten af te komen. Het is duurzamer als je zorgt voor evenwicht tussen belasting en ontspanning op de werkvloer door regelmatig effectief te bewegen. Omdat mensen zich vaak erg verantwoordelijk voelen, kan uit jezelf pauzeren een schuldgevoel oproepen. Het is dan fijn als je wordt ondersteund en uitgenodigd in het maken van deze belangrijke ruimte voor jezelf. Een hulpmiddel daarbij is handig: Het Oplaadkwartier.

Een cadeautje!

‘Een cadeautje voor mezelf’. Deelnemers aan Het Oplaadkwartier komen helemaal bij van zo’n moment voor zichzelf. Een rustpunt in een drukke werkdag. 

Wat biedt het oplaadkwartier

Kennismaken met Het Oplaadkwartier

Laat de medewerkers kennismaken met de voordelen van Het Oplaadkwartier! Dat kan op drie manieren:

  • Als opening of energizer op een bedrijfsevent, heidag of uitje.
  • Op een vitaliteitsdag. We plannen Het Oplaadkwartier een aantal keer (meestal vijf of zes keer)
  • Als pakket van 3 keer tijdens reguliere werkdagen. Het Oplaadkwartier komt dan bijvoorbeeld drie dinsdagen achter elkaar tijdens de lunchpauze.

Trainersprogramma

Denk je: ‘Onze organisatie/ons bedrijf wil medewerkers structureel en duurzaam ondersteunen in hun vitaliteit en het verzuim terugbrengen?’
Meer informatie

Het Oplaadkwartier op een seminar of congres

Wil je Het Oplaadkwartier eenmalig op een congres, in workshopvorm of plenair als inhoudelijk programma-onderdeel? Neem contact met me op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.
Neem contact op!

De vijf meest gestelde vragen over Het Oplaadkwartier

Wat kan ik verwachten van het kwartier?

We doen zittende en staande bewegingen, vooral veel rekken en strekken. Simpele bewegingen waarvan je ontspant en weer energie krijgt. Je zet de drukte in je hoofd een moment stop. Ik begeleid de oefeningen en je hoeft even helemaal nergens over na te denken.

Zitten? Ik dacht juist dat we gingen bewegen!

Ja, dat klinkt tegenstrijdig. Toch is het én én. Zittend kun je een heleboel ontspannende bewegingen doen. Daarbij zoek je een houding waarin je zowel ontspannen als actief bent, meestal een andere houding dan je achter je bureau als vanzelf aanneemt. Het voordeel is ook dat je zo leert wat je zelf op je werkplek eenvoudig kunt doen om fitter en helder te blijven.

Wat kun je nou doen in een kwartier, dat is toch heel kort?

Het zijn inderdaad slechts vijftien minuten, maar het effect zal je verbazen. Zeker als je vaker meedoet, begint de ontspanning al als je binnenkomt. En behalve in het kwartier zelf, helpt het je ook gedurende de rest van de dag af en toe met je aandacht uit je hoofd te zijn en rust te ervaren.

Het lijkt me wel fijn, maar om dat te doen met mijn collega’s…

Probeer het gewoon een keertje! Anderen die vooraf dit bezwaar hadden, bleken de aanwezigheid van collega’s in de praktijk helemaal geen punt te vinden. We zitten weliswaar met een groepje, maar ieder is met zijn of haar aandacht bij zichzelf.

Is Het Oplaadkwartier voor iedereen?

Ja, iedereen kan meedoen. Ook als je in een rolstoel zit, fysieke klachten hebt of welke reden je hebt om te denken dat het niet voor jou is.