Over mij

Over mij

In het voorjaar van 2004 maakte ik op een grote Utrechtse weg een lelijke val van mijn fiets, met mijn hoofd op het asfalt. Ik zag er vreselijk uit, m’n gezicht was bont en blauw. Gelukkig was er niets ernstig, geen hersenletsel bijvoorbeeld. Maar die val in die voorjaarsavond in Utrecht, was wel de trigger voor mijn tweede burnout in mijn carrière als programmamaker en communicatieadviseur bij een publieke omroep.

Het was werk met volle kantoortuinen, dagelijkse deadlines, veel ad- hoc werk en regelmatig veranderingen op het laatste moment nog alles. Het werk vroeg van mij veerkrachtig en wendbaar te zijn.

Ik wist eigenlijk niet zo goed wat dat was. Tot dus boem ho was. Dat was een wake up call. Ik ontdekte dat ik alleen maar in mijn hoofd leefde en het moest zoeken in mijn lijf.

Toen kwam ik op het spoor van lichaams- en ademwerk. En ik ontdekte dat voor mij veerkracht en wendbaarheid zitten in mijn lijf. Ik was zo gegrepen door dit werk dat ik ademdocent werd. Ik leer sinds een aantal jaar mensen via de adem met meer ontspanning en zín te leven. Ik draag graag bij aan hun welbevinden, zodat ze kunnen groeien en zich ontplooien en hun maximale bijdrage leveren. Om dat te kunnen, heb je in deze hectische wereld ruimte voor rust en herstel zo nodig. Juíst tíjdens het werk.

Ik ontdekte dat de eenvoudige bewegingen uit het ademwerk een groot resultaat hadden op de werkvloer. Ik ontwikkelde Het Oplaadkwartier, precies dat wat ik destijds op bij de omroep zelf heel erg goed had kunnen gebruiken. Medewerkers vinden het heerlijk dat er een plek, een moment is waarop ze even niets hoeven. Ze gaan verkwikt weer aan de slag. Voor herstellenden van een burn out is dit moment vaak een houvast in de week. Het is prachtig om te zien hoe mensen opknappen van zo’n kwartiertje. Daar kom ik met een grote glimlach graag mijn bed voor uit!

Aansluiting

Ik geniet van het contact met de medewerkers. Dat gaat vanzelf en is een wezenlijk onderdeel van mijn werk. Zo kan ik goed op hen afstemmen: wat zijn hun behoeften, waar hebben ze ondersteuning nodig? Door mijn jarenlange werkervaring bij omroepen en een gemeente ken ik de dynamieken die kunnen spelen in een complexe organisatie van binnenuit. Daardoor vind ik heel makkelijk aansluiting met de deelnemers van Het Oplaadkwartier. 

Mijn visie

Veel mensen doen van alles om tot rust te komen (daar kun je ook heel druk mee zijn). Maar onbewust geven ze zichzelf nog steeds de boodschap dat écht ontspannen pas mag als ze zich eerst hebben ingespannen: ‘eerst moeten, dan mogen’. Of ergens van binnen is er nog steeds de overtuiging dat ontspannen gevaarlijk is, je moet immers alles in de gaten houden. 

Dus kiezen ze vaak voor vormen van lichaamsbeweging waarbij ze wel even een sensatie van ontspanning en frisse energie hebben, maar het patroon van spanning opbouwen blijft bestaan. Spanningsverslaving noem ik dat. En dat terwijl ze zo ongelooflijk veel krachtiger en steviger zijn als ze zichzelf toestemming geven om te ontspannen en de kramp los te laten. Het leven wordt er zoveel waardevoller en lichter van!